It is currently 15 Sep 2019, 06:44




 Page 1 of 1 [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: [HLD-X9] Issue with horizontal bands of varying brightness
PostPosted: 03 May 2019, 16:44 
Advanced fan
Advanced fan
User avatar

Joined: 16 Jun 2015, 15:40
Posts: 693
Location: Australia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 33 times
Have an X9 which when playing NTSC discs has horizontal lines of different brightness that appear to flicker over the screen.

The problem is intermittent and does not always occur at the same places on a disc, though it is obviously more noticeable in darker scenes when it happens.

The photos below were taken off screen from still frames on a CLV disc, so the only thing I know for sure is the problem is before the frame store for the pause. (Hi-Vision/Muse discs play fine.) Pretty much makes NTSC on this player too annoying to watch.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Not sure where to even start to try to fix this, hoping someone might have experienced something similar and be able to help or if anyone has any ideas or suggestions? Thanks.
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: [HLD-X9] Issue with horizontal bands of varying brightne
PostPosted: 03 May 2019, 18:05 
Site Admin
Site Admin
User avatar

Joined: 07 Aug 2002, 23:37
Posts: 2438
Location: France
Has thanked: 83 times
Been thanked: 161 times
audioboyz1973 wrote:
Have an X9 which when playing NTSC discs has horizontal lines of different brightness that appear to flicker over the screen.


I would put my money on caps that need to be tested/replaced.

Wondering what will my X9 say to me after another 12-month (non-A/C) storage time in Singapore...

Julien
_________________
LDDb on Facebook!
HLD-X9 | LG-1 | RFD-1 | MSC-4000 | Lumagen 2144
DHS-8.8 | Oppo 205 | SL-1200G
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: [HLD-X9] Issue with horizontal bands of varying brightne
PostPosted: 04 May 2019, 07:39 
Advanced fan
Advanced fan
User avatar

Joined: 16 Jun 2015, 15:40
Posts: 693
Location: Australia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 33 times
admin wrote:
I would put my money on caps that need to be tested/replaced.


Yes - that seems a likely possibility. Just need to narrow down where the problem is.
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: [HLD-X9] Issue with horizontal bands of varying brightne
PostPosted: 04 May 2019, 07:47 
Advanced fan
Advanced fan
User avatar

Joined: 16 Jun 2015, 15:40
Posts: 693
Location: Australia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 33 times
So today I swapped out the NTSC ASSY board with another player (thinking since this only appears with NTSC that might be a good place to start). Still happening.

Think next I'll swap out the MOTHER ASSY board to see if that's where the problem is. That's probably a bigger job than a straight swap as I assume the laser alignments will need to be adjusted for this player/laser. Probably no time this weekend; so a project for next.
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: [HLD-X9] Issue with horizontal bands of varying brightne
PostPosted: 05 May 2019, 03:42 
Advanced fan
Advanced fan
User avatar

Joined: 16 Jun 2015, 15:40
Posts: 693
Location: Australia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 33 times
Ok so I couldn't wait.

Swapped the MOTHER ASSY board over. More straight forward than thought it might be; just set the alignment pots to the same positions as the board it was replacing which was good enough for the exercise.

And then the problem was gone! Just to be absolutely sure the problem wasn't something like a loose connector I put the original board back in and the problem was back.

So the issue is something on the MOTHER ASSY board. Unfortunately My actual understanding of electronic circuit troubleshooting is basically non-existent.

At this point I'm considering just having the whole board re-capped with new electrolytics since these are very often the issue with older electronics. Unless anyone with more repair experience has any ideas where to focus on this board that might be causing the problem?
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: [HLD-X9] Issue with horizontal bands of varying brightne
PostPosted: 05 May 2019, 07:10 
Hardcore fan
Hardcore fan
User avatar

Joined: 01 May 2016, 06:38
Posts: 1461
Location: Australia
Has thanked: 106 times
Been thanked: 48 times
me caveman. LD player break, buy more LD player.
_________________
Sony MDP-650, Sony MDP-355GX, Sony KVHR M36, DVDO VP-50
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: [HLD-X9] Issue with horizontal bands of varying brightne
PostPosted: 05 May 2019, 14:45 
Advanced fan
Advanced fan
User avatar

Joined: 16 Jun 2015, 15:40
Posts: 693
Location: Australia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 33 times
forper wrote:
me caveman. LD player break, buy more LD player.

Well I guess that's the easy way. Until there are no working players left...
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: [HLD-X9] Issue with horizontal bands of varying brightne
PostPosted: 06 May 2019, 21:47 
Hardcore fan
Hardcore fan
User avatar

Joined: 01 May 2016, 06:38
Posts: 1461
Location: Australia
Has thanked: 106 times
Been thanked: 48 times
kno man like u fix LD player. Me buy. Me happy
_________________
Sony MDP-650, Sony MDP-355GX, Sony KVHR M36, DVDO VP-50
Offline
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 8 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: